U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

de naam WETTHRA < Wethra < Wetteren < Weuthre of Veuhtre of Veuthre

De naam "Wetthra" werd, in mei 1948 als titel van het  ' Historisch Spel van Wetteren ' voorgedragen, en gepromoot door Dr. Jaak Wouters, lid van het Feestkomitee.  Marcel Daem schreef dat historisch verhaal. In zijn eerste versie, daterende van december 1947 - januari 1948, komt de naam 'Wetthra' nog niet voor. Als titel staat er 'Historisch Spel van Wetteren' en de oudste inwoner kreeg gewoon de naam "Wetteren"..  In mijn genealogische database steken er een twintigtal personen met de naam 'Van Wetteren' en geboren in het naburige Kalken.

De geschiedkundige gegevens werden door Etienne Daem omgetoverd tot een fantastisch massaspel. De uitgetypte volledige tekst met als titel 'Wethra. Historisch Spel van Wetteren', dateert van mei 1948. De naam 'Wethra' werd voorgesteld door Marcel Daem; meer wel-klinkend dan 'Wethre' of 'Veuhtre' (uit het jaar 980).  Dr. Jaak Wouters, lid van het Feestkomitee, heeft die naam gekozen. Uiteindelijk werd  Wethra 'Wetthra', beter herkenbaar voor de naam van parochie en gemeente Wetteren.

Het is de vinding én verdienste van Etienne Daem twee allegorische figuren te introduceren, namelijk 'De Tijd' als objectieve waarnemer en 'Wetthra' (Wethra) als subjectieve waarnemer in het spel.