U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.
Daem Marcel

Marcel Daem

 

Daem Marcel (1914-2009), volkskundige Bestuurssecretaris Gewestelijk Comité Beroepsopleiding Gent – Eeklo, ministerie Middenstand (1953-1978), cursus Humane vorming, Provinciale Normaalleergang Gent (1965-1969), freelance medewerker Monumentenzorg en Archeologie, Stad Gent (1979-1997). Bekroond met de Provinciale Volkskunde Oost-Vlaanderen (1970) PHTI (1933); Bibliothecaris (1936); Licentiaat kunstgeschiedenis en archeologie RUG (1946) // uit hogent.be/www/assets/File/prominenten%5B1%5D.pdf

Zijn publicaties

 Marcel Daem schrijft tientallen boeken en publicaties over volkskunde, heemkunde en geschiedenis van Wetteren en Gent. Reuzen zijn één van zijn stokpaardjes. zie Zijn publicaties

 

Zijn rol in WETTHRA : mede auteur,  historisch verhaal

Eén van de auteurs van het massaspektakel Wetthra dat in de jaren ’40 en ’50 furore maakt. 

Het spel is niet alleen toneelkundig opgevat , doch ook opvoedkundig want de bedoeling van het spel is : ons Vlaamse Volk zijn eigen geschiedenis te leren kennen en waarderen en er tevens een leerzame zedeles uit te trekken.

De geboorte van het zesde tafereel, het tafereel dat de opstanding uit de donkere tijden met de komst van Albrecht en Isabella en de vreugde van de bevolking moest uitbeelden, heeft veel voeten in de aarde gehad. Het wilde maar niet vlotten. Tot men de gelukkige inval kreeg er een volksfeest van te maken, met dansen en liederen en gebruiken van die tijd als een rozenhoedviering. Het slagen van dit tafereel moet voor een groot procent toegeschreven worden aan onze heemkundige(n)… Plezierig, frivool, volks, groots, onvergetelijk !

 

Zijn werken

enkele werken beschikbaar als pdf  (auteursrechtelijk (?)) :

Leon Verbaere x Clara De Groote Deel 1 1978-1944 page 75.pdf

De Rozenhoedviering te Wetteren (Marcel Daem, 1946)

Gemeente Wetteren - Geschiedkundig Massaspel WETTHRA - aug 1948

het jaar van het dorp - onze keus - Massemen (M Daem)

De Koninklijke Heem- en Geschiedkundige Kring Jan Broeckaert viert zijn Gouden Jubileum (Marcel Daem, 1991)

 

Levensbeeld Marcel Daem

(Renaat Van der Linden) Oostvlaamse Zanten 90 jaar:

 Levensbeeld Marcel Daem 

Levensbeeld Marcel Daem

Biografie

Biografie Marcel Daem (R)

Biografie Marcel Daem

Marcel Daem in Wie is Wie